WAAI WINDMOLENPROJECT SCHIEDAM

WAAI WINDMOLENPROJECT SCHIEDAM

In de zomer van 2011 was Bureau Omgeef betrokken bij het bijzondere Schiedamse evenement Waai! Op een braakliggend terrein in de wijk Nieuwland kregen jongeren de kans om zelf ontworpen molens en speelobjecten te realiseren. Tijdens de projectweek onstond een unieke omgeving die liet zien hoeveel creativiteit, ambitie en verbeeldingskracht de jongeren uit deze wijk hebben.

Het Schiedamse Molen- en Jeneverjaar 2011 was de aanleiding voor dit project, dat werd onsteund door woningbouwcorporatie Woonplus, stichting De Schiedamse Molens, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. de gemeente. Bureau Omgeef werd door stichting Mooiwerk i.s.m. Vorm & Ruimte benaderd om de ontwikkeling en uitvoering van het project te ondersteunen. De ambitie werd gecreëerd om een ‘verhalend ontwerp’ te maken waarin jongeren de hoofdrol spelen. Waai moest een plek worden die, tegen regels en conventies in, een wereld creëerde waar zij in alle vrijheid konden experimenteren met techniek en vormgeving. Ter voorbereiding werden aan jongeren, afkomstig van het Life college, het Schravenland en OSG schiedam, ontwerp-workshops gegeven op school. Tijdens deze lessen ontwikkelden ze concepten die ze vervolgens op ware grote konden realiseren tijden de projectweek.
Het terrein werd zo ingericht dat het gedurende een week een nederzetting werd in de wijk, waar de jongeren zich eigenaar voelden en waar bewoners vol nieuwsgierigheid kwamen kijken. Onder goede begeleiding konden er de meest geweldige constructies gebouwd worden.