SPEELNATUUR ONTWERPEN IN PALENSTEIN
Binnen het kader van de Brede School heeft Omgeef met de kinderen ontdekt wat er nodig is voor een serieuze ontwikkeling van de natuurspeelplek in Palenstein. De kinderen leerden op een andere manier kijken naar spelen en maakten kennis met omgevingsgericht ontwerpen. Levensecht leren en het verantwoordelijk voelen voor de omgeving staan centraal in onze werkwijze.
Tijdens vier inspiratiesessies zijn de deelnemers als ontwerpbureau Meerpaal aan de slag gegaan met de levensechte opdracht van de Gemeente Zoetermeer. Samen ontwikkelden zij hun visie die in beeld brengt wat verschillende kinderen en bewoners verwachten van speelnatuur en wat er bij de realisatie komt kijken. Ook over veiligheid en misbruik werd goed nagedacht. In schetsen en concepten kwam het totaalbeeld naar voren.
“Doordat je de toekomstige gebruikers actief betrekt bij het ontwerpproces sla je twee vliegen in één klap: je krijgt een betere speelplek én meer betrokkenheid vanuit de kinderen zodat ze er ook eerder zullen gaan spelen”
M.A. van der Veen, Gemeente Zoetermeer
Met deze input kon een bijzondere ateliersessie volgen waarin de kinderen samen met professionals van onder andere de Gemeente Zoetermeer aan de slag gingen. Dankzij deze aanpak konden de ontwerpers van het Ingenieursbureau Zoetermeer het definitieve ontwerpvoorstel vlot uitwerken en presenteren. Zo zie je maar; participatie hoeft geen extra tijd te kosten, wanneer het goed is ingericht. In het voorjaar van 2012 wordt de nieuwe speelplek al geopend!
Het resultaat is een natuurspeelplek met voor ieder wat wils. Er is rekening gehouden met actieve spelvormen, mogelijkheden om uit te rusten en het ontdekken van de natuur. Zo is er een groot grasveld aan de ene zijde van de locatie en een hindernisbaan vol spannende onderdoor en overgangen aan de andere zijde, zijn er genietplekjes tussen een bloemenveld en boven op een heuvel, is er een kleine diertjes bos met uitkijktoren en loopt er een watergang door de plek, die aan de ene kant onderdeel is van de hindernisbaan en aan de andere kant het bloemenveld omsluit.
Naast een gewilde natuurspeelplek is er ook een samenwerkingsverband gecreëerd met mensen van de Gemeente Zoetermeer en Stichting Mooi, die zich hard maken voor de plek. Met verschillende partijen in de wijk wordt er gesproken over de programmering op de locatie. Zo kunnen omliggende scholen natuureducatie op de plek gaan geven en kan de scouting bijvoorbeeld de hindernisbaan als tijdelijke actie uitbreiden met klimtouwen en een kabelbaan.
Tot slot hebben de kinderen tijdens dit educatieve ontwerptraject gemerkt dat zij kunnen samenwerken en directe invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Het zijn hun ideeën die op de locatie gerealiseerd worden!