PLANTFACTORY INZENDING PROFIT INNOVATION COMPETITION

PROFIT INNOVATION COMPETITION: PLANTFACTORY

Bureau Omgeef werd genomineerd voor de ProFit Innovation Competition met het concept: PlantFactory. Om innovaties binnen de sport en speeltoestellen industrie te stimuleren schreef ProFit een ontwerpwedstrijd uit voor het ontwikkelen van sportproducten en/of diensten. De uitdaging was een product te ontwerpen die kinderen en ouderen stimuleert om samen te bewegen en te spelen.
Bureau Omgeef ging bij het ontwerp uit van de volgende 3 uitgangspunten: de relatie die tot stand wordt gebracht tussen jong en oud moet betekenisvol zijn, daarnaast zal het ontwerp een gezonde levensstijl bevorderen; actief blijven en buiten zijn en tot slot zal de beweging zelf niet het hoofddoel zijn, maar een bijkomstig onderdeel van de totale activiteit.
Deze uitgangspunten komen samen in de activiteit: tuinieren. Want voor tuinieren heb je bepaalde kennis nodig die overgedragen kan worden van oud op jong, of andersom natuurlijk. Daarbij is het een gezonde buitenactiviteit én samen tuinieren geeft een gezamenlijk doel: gezonde planten en misschien wel een bescheiden oogst. Beweging is hierbij duidelijk niet het hoofddoel. Echter hoe ouder we worden, hoe lastiger tuinieren lichamelijk wordt. De PlantFactory houdt tuinieren makkelijk en toegankelijk voor jong en oud.

De PlantFactory is een kas die kinderen en ouderen samen laat bewegen, spelen en leren! Het besturingssysteem bestaat uit een groot draaiwiel en een waterpomp. Het draaiwiel zet de planten in beweging. Met grote armbewegingen worden het juiste plantje naar de werktafel verplaatst. Met de waterpomp wordt het opgevangen regenwater samen omhoog gepompt. Het ophangsysteem verdeeld het water vervolgens over de planten.
"Heel apart en leerzaam, oud kan jong leren hoe je met de natuur om moet gaan" Buurtbewoonster van de Bomenwijk in Delft
De PlantFactory maakt tuinieren makkelijker én het versterkt de gezonde en leuke aspecten van het tuinieren. Jong en oud werken samen en voelen zich beide verantwoordelijk voor de planten. De PlantFactory zou ideaal bij een verzorghuis kunnen staan en er kunnen lessen aan gekoppeld worden vanuit de basisscholen in de buurt.